ZEER GESLAAGDE KLEURWEDSTRIJD HISTORISCHE STOET

Aan de kleurwedstrijd in het kader van de Historische Stoet “Maria Theresia in Pracht en Praal” hebben maar liefst 365 jonge en oudere kinderen meegedaan. Een overweldigend aantal, dat aantoont dat kleuren door jong en oud leeft!

De jury bestaande uit voorzitter Nicole Kleinen, Laura Adams en Piet van Bragt, heeft heel wat zweetdruppels gelaten om de nummers 1, 2 en 3 van iedere categorie aan te wijzen. Unaniem was de jury van oordeel dat met veel enthousiasme aan de kleurplaten is gewerkt en iedereen zijn uiterste best heeft gedaan om een hele mooie kleurtekening te maken voor de wedstrijd.

De prijswinnaars in de categorie 0 t/m 4 jaar zijn (1) Zina Verlinden 4 jaar, (2) Dean Haan 2 jaar en (3) Chrissie van Elmpt 4 jaar.
In de categorie 5 t/m 8 jaar: (1) Lisa Janssen 6 jaar, (2) Twan Siemerink 5 jaar en (3) Isis Quax.
In de categorie 9 t/m 12 jaar: (1) Bente Gerardts 10 jaar, (2) Isolde Gorjup 11 jaar en Lisanne 7 jaar.
In de categorie 13 jaar en ouder: (1) Peter Walraven, (2) Opa Leo en Oma Cily en (3) Dagverzorging Fenna Marx. Proficiat!

Wie de kleurtekening nog wil hebben kan die ophalen bij Boekhuis De Kleine Tovenaar.

Na 12 jaar weer een historische optocht in Roermond

Een bijzondere optocht vanmiddag in Roermond. Daar trok de historische stoet door de straten van de binnenstad. Tijdens de optocht gaat Roermond terug naar de 17e eeuw, toen de stad onder heerschappij van Maria Theresia leefde. De laatste keer dat de reuzenstoet door de stad trok is alweer 12 jaar geleden.

Na een lange voorbereiding was het dan eindelijk zover. Maar eerst moest de kleding uit de 21ste eeuw worden ingeruild voor kostuums en pruiken uit de achttiende eeuw.

In totaal liepen er duizend mensen mee in de historische stoet. En langs de kant, was het volop genieten voor de vele toeschouwers in Roermond.

HISTORISCH WEEKEND IN ROERMOND

Roermond zal zondag 9 september aanstaande helemaal in het teken staan van cultuur en historie. Drie grote evenementen vallen samen en zullen voor een historische dag zorgen.

Vanaf 13.30 uur trekt door de binnenstad van Roermond de Historische Stoet “Maria Theresia in Pracht en Praal”, maar in dit weekend vindt ook Open Monumentendag plaats.

Op zaterdag én zondag kunnen vanaf 11.00 uur tot 17.00 uur monumenten bezocht worden en kan iedereen zich laten informeren over de geschiedenis van gebouwen die tevens het verhaal van Roermond vertellen. In de gemeente Roermond is dit jaar een 25-tal monumenten geopend voor bezoek! Maar, dat is nog niet alles. Ook vinden zondag 9 september bij de Rattentoren Middeleeuwse kinderactiviteiten plaats vanaf 12.00 uur tot 17.00 uur.

Kortom, een heerlijk dagje HISTORISCH ROERMOND.

Download de Optocht App!

Voor de Historische Stoet is een speciale Optocht App ontwikkeld door studenten van Technasium BC Schöndeln. De Optocht App bevat praktische en inhoudelijke informatie over de Historische Stoet. De app heet “Historische Stoet Roermond” en kan via de App Store of Play Store gedownload worden. Tijdens de optocht kunnen de toeschouwers via de IPhone de stoet volgen.

Als het nummer van de voorbijtrekkende groep wordt ingetoetst kunnen interessante verhalen, anekdotes, informatie over de groep gelezen én beluisterd worden, want het verhaal wordt ook verteld! De studenten van het Technasium, Koen van Dooren,  Stef Halmans, Jip van Hoef, Bas Meuwissen hebben de afgelopen maanden met veel energie aan het project gewerkt en wachten met spanning af hoe de App door de toeschouwers gebruikt gaat worden.

Je kunt de Optocht App nu al downloaden en als hij helemaal gereed is gaat hij de lucht in. Zodat iedereen de App tijdens de Historische Stoet op zondag 9 september kan gebruiken.

Download de App:

Kleurwedstrijd voor kinderen en volwassenen

Op zondag 9 september trekt de Historische Stoet “Maria Theresia in Pracht en Praal” door de straten van de binnenstad van Roermond. Historische groepen, muziekgezelschappen en vele reuzen trekken dan door de Binnenstad van Roermond. Het wordt een geweldig spektakel!

Om alvast in de stemming te komen heeft de organisatie een kleurwedstrijd uitgeschreven in vier categorieën: van 0-4 jaar, 5-8 jaar, 9-12 jaar en 13 jaar en ouder. Dus, volwassenen kunnen óók meedoen aan de wedstrijd. De bekende Roermondse tekenaar, Gerard Nizet, heeft voor iedere categorie een aparte tekening gemaakt. De tekeningen worden verspreid op alle basisscholen en kinderopvanglocaties in Roermond, maar zijn ook verkrijgbaar bij Bibliorura Neerstraat, Boekhuis De kleine Tovenaar en Intertoys Retailpark en de verzorgingstehuizen van Roermond. Op deze plaatsen kunnen de tekeningen ook weer worden ingeleverd, uiterlijk op 1 september. De uitslag wordt bekend gemaakt op zondag 9 september op het Kloosterwandplein voor de Oranjerie na de optocht om ca. 16.00 uur. Voor iedere categorie is er prachtige 1e prijs en mooie 2e en 3e prijzen.

Doen jullie mee?

kleur_plaat1 kleur_plaat2 kleur_plaat3 kleur_plaat4

Salon Remunj houdt ReuzenSalon

Op zondag 25 maart organiseert Salon Remunj samen met de Stichting Reuzenoptocht Roermond een ‘ReuzenSalon’. Gerard van de Garde houdt hierin een lezing over Maria Theresia en Roermond in de 18e eeuw, Ton Spätjens komt vertellen over de opzet van de historische optocht, René Imkamp interviewt bestuursleden Ger van Cruchten en Wim Kemp, leerlingen van het Technasium BC Schöndeln demonstreren een speciale ‘optocht-app’ en zangkoor De Remunjse Geis zorgt voor een passende muzikale omlijsting.

PROGRAMMA:

 1. Presentatie en inleiding: René Imkamp.
  Als voorzitter van de Stichting Reuzenoptocht Roermond houdt René een korte inleiding en interviewt hij de bestuursleden Ger van Cruchten en Wim Kemp van de Stichting.
 2. Muziek: De Remunjse Geis.
  Onder leiding van Tim Giesbers verzorgt dit zangkoor het muzikale gedeelte van de middag.
 3. Lezing: Gerard van de Garde.
  Gerard, beheerder van het Historiehuis, komt vanmiddag met een bijzondere lezing over Maria Theresia en Roermond in de 18e eeuw.
 4. Historische optocht: Ton Spätjens.
  Als regisseur van de Historische Stoet 2018 doet Ton de opzet van de op handen zijnde historische optocht uit de doeken.
 5. ‘Optocht-app’: Leerlingen van het Technasium BC Schöndeln komen demonstreren hoe deze speciaal door hen ontworpen ‘Optocht-app’ werkt.

Wilt ook u een Giga-middag beleven met het Remunjse Reuzengilde in klederdracht en in aanwezigheid van ‘de Kleine Sjtuf’?

Op zondag 25 maart, in de Joep Nicolaszaal van TheaterHotel De Oranjerie. Aanvang 14.00 uur. Entree 5 euro.

Voor meer informatie: Jacques Graus (0475-482393), facebook of onze website salonremunj.nl.